Rhinoceros

graphic design

 

 

Studio Wervelstorm’s oprichter Marleen maakte gedurende haar stage bij Studio Autobahn deel uit van onder andere dit project (zie ook: Aleph). Ze werkte hierbij niet alleen samen met Autobahn, maar ook met fotograaf Daan Paans.

 

.

 

 

 

In samenwerking met Autobahn is een typografische header ontworpen voor een tentoonstelling. Voordat ons alfabet het efficiënte communicatiesysteem wat wij vandaag de dag kennen was, heeft het vele transities doorgemaakt. Wat begon met een tekening van een ossenhoofd in Syrië/Irak rond 3000 voor Christus, herkennen we nu als onze hoofdletter A. Ook veel van onze moderne letters vinden hun oorsprong in representaties van afbeeldingen. De E begon bijvoorbeeld als een roostervenster, de letter S als tand, de C als boemerang en de R als menselijk hoofd.

 

 

 

 

Er werd gebruik gemaakt van verschillende lagen van transparante vellen om de verandering van ons alfabet gedurende de tijd weer te geven. Door deze techniek is het mogelijk om het verleden en het heden samen in één beeld weer te geven: een zogeheten Röntgen-foto van de kern van onze schriftelijke communicatie.