Link: een memoryspel voor verbinding tussen Nederlanders en vluchtelingen

Serious gaming / Social design

Link verbindt vluchtelingen en Nederlanders spelenderwijs

Tijdens creatieve lessen in asielzoekerscentra en vrijwilligerswerk in vluchtelingenkampen in Griekenland, viel iets op. Naast de nasleep van alle dramatische gebeurtenissen die vluchtelingen hebben meegemaakt, voelden zij zich ook verveeld en niet nuttig.

Wij willen met ontwerp bijdragen aan een betere wereld

Wat konden we als ontwerpers doen om iets positiefs bij te dragen aan deze situatie? Hieruit ontstond Link: een traditioneel memoryspel met een twist. Het spel bestaat uit iconen. Onder het icoon staat de betekenis. Van elk icoon zijn twee kaartjes, één met het woord in het Nederlands en één in het Arabisch. Aan de spelers de taak om ze aan elkaar te linken.

De woorden en iconen zijn onder andere afkomstig uit AZC’s, het zijn woorden waarbij medewerkers tegen problemen aan liepen om aan de bewoners uit te leggen. Daarnaast zijn het woorden afkomstig van Nederlandse kinderen en volwassenen waarvan zij de betekenis graag willen uitleggen aan vluchtelingen.

 

De hiërarchie wordt weggevaagd

Door met z’n allen in het gras te zitten met een spel waarbij de kennis van elke speler door de verschillende talen even groot was verdween de hiërarchie. Ieder van hen wist evenveel en konden op een spelende manier van elkaar leren.

-gd

Link is Latijn voor ‘verbinden’. Het prototype van Link wordt op dit moment in AZC’s in Drenthe gebruikt en bereikt hiermee talloze vluchtelingen. Natuurlijk wil Link zich aan nog veel meer organisaties en initiatieven linken om samen nog veel meer vluchtelingen en Nederlanders te kunnen bereiken en een steen bij te dragen aan het integratieproces.

 

Link is op zoek naar partners, vertalers, investeerders, organisaties en sponsors. Geïnteresseerd? Neem gerust contact op!

En er is nu ook een Utrechtse Link! Een oldskool spel in een compleet nieuw én maatschappelijk jasje. 

Naar alle projecten